Abrahami Srca Slovenije za dementne

22.09.2017

Letošnja generacija Abrahamovega ključa Srca Slovenije, rojeni leta 1967, si je pod vodstvom Bojana Vrtačnika, dr. Andreja Brgleza in Andreje Prislan zadala izziv poiskati priložnosti za osveščanje in pomoč ljudem, ki se v starosti srečujejo s težavami, ki jih prinaša demenca.

Z akcijo želijo opozoriti na pereč problem staranja prebivalstva in hkrati tudi na problematiko različnih oblik demence. Zato so si Abrahami kot del aktivnosti zadali izdelavo in zbiranje sredstev za nakup senzoričnih elementov, ki jih uporabljajo delovni terapevti za blaženje težav starostnikov z demenco.

Abrahami Srca Slovenije so se v petek, 8. septembra 2017, zbrali na Geometričnem središču Slovenije, v vasi Slivna pri Vačah. Dogajanje se je kasneje preselilo na domačijo Škunder, kjer so Abrahami skupaj z rokodelci Moravške doline in strokovno pomočjo delavcev iz Doma Tisje Litija izdelovali senzorične elemente iz lesa, volne in blaga. Med vsemi so najbolj izstopali senzorični namizni prti, ki s svojimi učinki pripomorejo k večjemu udobju in ohranjanju spomina.

Teden dni kasneje, v četrtek, 14. septembra, je sledil obisk dementnega oddelka doma starejših občanov Tisje Litija, ki se nahaja v prostorih Socialno varstvenega centra Litija. Po prisrčnem pozdravu direktorice Vide Lukač in stanovalcev, so si vodje projekta Abrahamov ključ Srca Slovenije ogledali prostore, kjer so nastanjeni dementni starostniki. Ugotovili so, da strokovno osebje vlaga veliko truda in znanja za vzpostavitev čim boljših pogojev za bivanje in so že ustvarili nekaj senzoričnih kotičkov, ki jih stanovalci z veseljem uporabljajo. Cilj osebja Doma Tisje Litija je preoblikovati celoten oddelek za dementne v t.i. senzorični oddelek. Za uresničitev le-tega pa bi bilo potrebno k obstoječim namestiti tudi dodatne senzorične elemente – vodne stolpe, monitorje, motive iz življenja stanovalcev in stene prostora obogatiti s motivi iz narave. 

Abrahami se ob zaključku srečanja zavezali, da bodo poskušali v prihodnjih mesecih zbrati čim več sredstev za uresničitev tega plemenitega cilja.  


Abrahami Srca Slovenije so se zbrali na geometričnem središču Slovenije.


Abrahami so skupaj z rokodelci Moravške doline in strokovno pomočjo delavcev iz Doma Tisje Litija izdelovali senzorične elemente iz lesa, volne in blaga.


Obisk dementnega oddelka doma starejših občanov Tisje v prostorih SVC Litija.


Abrahami so si ogledali prostore, kjer so nastanjeni dementni starostniki, kjer se že nahaja nekaj senzoričnih kotičkov.

Nazaj | Arhiv