Minimalna plača je v letu 2020 višja, delodajalci pa pod drobnogledom inšpekcije!

06.01.2020

Minimalna plača je s 1.1.2020 višja. Hkrati z zvišanjem minimalne plače pa se je začel izvajati poostren nadzor nad delodajalci. Na prvi dan tekočega leta je namreč stopila v veljavo novela zakona o minimalni plači, s katero se ta zvišuje z 886,63 na 940,58 evra bruto. Ob tem znesku pa začela veljati tudi definicija minimalne plače, po kateri morajo biti iz nje izvzeti vsi dodatki.

Minimalna plača je od 1.1.2020 dalje višja!

Nekateri delodajalci trdijo, da je odločitev, da se minimalna plača zviša, nepremišljena in bo prizadejala hud udarec posameznim podjetjem in panogam. Posledice bodo – po njihovih besedah – občutili tudi posamezniki, saj se bodo podražila živila, komunalne storitve, vrtci, domovi za stare ipd. V Zvezi sodobnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so prepričani ravno v nasprotno.

Zvišanje minimalne plače ter ravnanje delodajalcev pri pripravi plačilnih list  bo tako pod drobnogledom inšpekcijskih služb.

Minimalna plača in pravilno obračunavanje dodatkov

Nekateri zelo premeteno in zvito svetujejo podjetjem, kako naj vse dodatke, ki so stalni na delovnem mestu,  vključijo v osnovno plačo. V ZSSS se bojijo, da bo na koncu prišlo do znižanja ali celo ukinjanja dodatkov ter da bo marsikateri delavec februarja, ko bo prejel plačilno listo za januar, razočaran. S tem bodo pa delodajalci tudi v prekršku – če že ne legalnem pa vsaj v moralnem (legitimen) smislu.

Minimalna plača in zvišanje le-te naj ne bo zgolj strošek

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izpostavljajo, da minimalna plača ne bi smela predstavljati izključno strošek za gospodarstvo. Bolj ustrezen pogled bi bil, da minimalna plača predstavlja investicijo v zaposlene. S tem pa zagotavljanje dolgoročno vzdržnih in sprejemljivih družbenih razmerij. Zato se tudi – glede na trenutne statistike – negativnih posledic v gospodarstvu in na trgu dela ne bojijo. Da bi se novela zakona o minimalni plači izvajala dosledno, se napoveduje poostren nadzor nad delodajalci ob zvišanju minimalne plače.

Z določbo novele zakona o minimalni plači ne smemo pretiravati v smeri, da bomo sedaj po njeni uvedbi povečali brezposelnost, zmanjšali konkurenčnost – s čimer bodo propadla številna podjetja, ali pa da je takšno ravnanje države poseganje v svobodno gospodarsko iniciativo, ki bo pripeljala do razpada kapitalizma. Ukrep je potrebno tolmačiti kot civilizacijsko normo, saj omogoča dohodek vsakemu zaposlenemu za dostojno življenje. Zato lahko poostren nadzor nad delodajalci ob zvišanju minimalne plače razumemo kot parameter za vzpostavitev korekcije znotraj ekonomske politike v Republiki Sloveniji.

Celoten članek je objavljen TUKAJ

Vir: DATA d.o.o.

Nazaj | Arhiv