Nudenje nepremičnin za časovni zakup – ko se vam ne splača več aktivno tržiti nepremičnine preko AirBnB ali drugih portalov

15.03.2019

Ravno takrat, ko se je bitcoin mrzlica malce pomirila in se je nepremičninski trg malce ohladil, pričnejo preudarni podjetniki razmišljati, kako najlažje upravljati z nepremičninami. Alternativa navadnemu oddajanju in aktivnemu trženju po AirBnB-ju, je oddajanje nepremičnine v časovni zakup. Kako pričeti opravljati dejavnost, če imate podjetje ali nameravate podjetje registrirati, si lahko preberete v tem sestavku.

Časovni zakup ali ang. »time-share« je oblika najema, uporabne pravice ali lastništva nepremičnine razdeljena med več uporabniki. Navadno gre za počitniške objekte.

Časovni zakup pomeni registracijo primerne dejavnosti

V kolikor ste se do sedaj ukvarjali z oddajanjem sob preko AirBnB-ja ali podobnih spletnih portalov in ste dejavnost opravljali kot samostojni podjetnik (s.p.) ali preko družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.), ste imeli najverjetneje registrirano dejavnost »Oddajanje zasebnih sob gostom« (SKD 55.203). Za obratovanje objektov z časovni zakupom pa boste morali do-registrirati dejavnost »Druge nastanitve za krajši čas« (SKD 55.209).  Če nameravate oddati nepremičnino stranki za daljše obdobje, torej dlje od enega leta, pa je za Vas primerna dejavnost »Oddajanje in obratovanje lastnih ali najetih nepremičnin« (SKD 68.200).

Glede na to, da navadno gre za oddajanje cele zaključene stanovanjske enote bi Vas na Ministrstvu za okolje in prostor tudi opozorili, da je potrebno pridobiti soglasje vseh etažnih lastnikov, v kolikor gre za večstanovanjski objekt.

Bodite pozorni v kolikor izstavljate račun še za katero storitev v povezavi z nepremičnino

Stranke, ki registrirajo dejavnost za časovni zakup največkrat pozabijo, da v kolikor bodo najemniku izstavile račun še za usluge čiščenja, da je potrebno imeti tudi to dejavnost registrirano, četudi same storitve čiščenja ne opravljate. Če najamete nekoga za čiščenje in nato stranki izstavite račun, je potrebno imeti registrirano tudi to dejavnost. Za čiščenje sob, apartmajev in hišic je  potrebno imeti registrirano »Splošno čiščenje stavb« (SKD 81.210).

V kolikor nudite najemnikom ali gostom tudi hrano, pijačo ali priboljške, pa je potrebno imeti registrirano tudi primerno gostinsko dejavnost, imeti prijavljen živilski obrat in izpolnjevati druge pogoje.

Vir: DATA d.o.o.

Celoten članek je objavljen TUKAJ

Nazaj | Arhiv