Operacijski sistem Windows 7 bo v roku enega leta za podjetnike predstavljal resno varnostno tveganje

05.02.2019

Podjetniki bodo morali biti pozorni pri uporabi starih Microsoftovih operacijskih sistemov Windows 7. Microsoft bo namreč s 14. januarjem 2020 prenehal nuditi razširjeno brezplačno podporo za Windows 7. Čeprav to za zasebne porabnike načeloma ne predstavlja velikega problema, ima to za podjetja večje posledice. Analize so pokazale, da še veliko število uporablja to različico operacijskega sistema na vsaj enem računalniku. Zadnji podatki beležijo, da je Windows 7 operacijski sistem še vedno na več kot tretjini vseh osebnih računalnikih.

Windows 7 še vedno izjemno uporabljen znotraj podjetij

Klub prenehanju brezplačne podpore je bilo potrjeno, da bo na voljo plačljiva podpora do leta 2023. Ob objavi pa ni bilo navedeno nobenega cenovnega izhodišča. Tako za navadnega uporabnika, tudi podjetnika, najverjetneje to ne predstavlja realistične rešitve.

Večino je mnenja, da se bodo podjetniki v večji meri odločili prav v tem trenutku za nakup novega računalnika z novim operacijskim sistemom, saj se tako lahko izognejo varnostnim tveganjem in uredijo potrebo po računalniški opremi.

Star Windows 7 in tveganja povezana s GDPR zakonodajo

Prekinitev podpore s strani Microsofta pomeni varnostno tveganje za uporabnika. To je še bolj izrazito v primeru, če je uporabnik podjetje ali institucija. Za te predstavlja tudi varovanje podatkov izredno pomemben člen njihovega poslovanja in to je še posebej res v okolju, kjer se tovrstna tveganja urejajo z zakonodajami kot je GDPR, na primer.

Vir: DATA d.o.o.

Celoten članek je objavljen TUKAJ

Nazaj | Arhiv