Informativa 2019, Ljubljana

24.01.2019

25. in 26. januarja 2019 bo od 9. do 18. ure na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal sejem izobraževanja in poklicev - Informativa.

Predstavile se bodo srednje šole, šolski centri, visoke in višje strokovne šole, univerze, zavodi, organizacije za mednarodno izmenjavo, poklicno orientacijo in še bi lahko naštevali. Učencem in dijakom bodo na voljo zanimive in koristne informacije, predavanja, delavnice in svetovanja, s pomočjo katerih se bodo obiskovalci v času pred informativnimi dnevi lažje odločili o nadaljnjem izobraževanju ali zaposlovanju.

Kaj Evropski socialni sklad ponuja mladim?

Na skupnem prostoru se bodo predstavili Služba vlade za razvoj in evropski kohezijsko politiko, Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad, Ministrstvo za javno upravo, Zavod za zaposlovanje, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Center za poklicno izobraževanje, ki bodo tako mladim na enem mestu predstavili številne priložnosti pri izobraževanju, zaposlovanju in reševanju podjetniških izzivov. Predstavljali se bodo poklici prihodnosti, svoje izkušnje bodo delili študentje iz tujine, izvedeli boste, kako pridobiti štipendijo ali praktične izkušnje v izobraževanju in kako vam lahko digitalne storitve olajšajo življenje. Čez številne možnosti izobraževanja, ki so podprte z evropskimi sredstvi, nas bo popeljal raper Trkaj, mogoče pa bo celo virtualno poleteti v vesolje.

Pri načrtovanju svoje kariere in izbiri poklica mladim pomaga tudi Zavod RS za zaposlovanje preko številnih programov aktivne politike zaposlovanja (Projektno učenje mlajših odraslih, Trajno zaposlovanje mladih, Usposabljanje na delovnem mestu-mladi, EURES), računalniškega programa Kam in kako ter pridobivanja dodatnih informacij v Kariernih središčih. Pripravili bomo tri predavanja, in sicer »Iskanje poklicev s pomočjo družbenih medijev«, »Samopromocija« in »Iskanje zaposlitve – poklici prihodnosti«. Izvedeli boste več možnostih, ki jih pri iskanju zaposlitve ponujajo socialna omrežja, spoznali boste ključne elemente osebnega marketinga, izboljšali veščine samopredstavitve in pridobili znanje o tem, kako učinkovito pripraviti ter izpeljati zaposlitveni razgovor. Možno bo tudi pobližje spoznati poklic natakar ter se naučiti pravilne in profesionalne priprave kavnih napitkov in tehnike latte arta. Delavnico za osnove barista in latte art bo izvedla priznana strokovnjakinja Topespresso baristka in latte art trenerka ga. Renata Kočevar. Vključeni v program Projektno učenje mlajših odraslih (POM-O) bodo v petek predstavili svoje ročne spretnosti, saj bodo ustvarjali z modelirno maso. Lahko se jim boste pridružili.

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije bo predstavil štipendije, nekatere programe, kot so Po kreativni poti do znanja, Študentski inovativni projekti za družbeno korist ter Povezava sistema poklicnega in strokovnega izobraževanja s potrebami trga dela, ki so odlična priložnost za pridobitev praktičnega znanja. S pomočjo Kompetenčnih centrov za razvoj kadrov boste lahko spoznali poklice prihodnosti.

Na Ministrstvu za javno upravo razvijajo številne napredne elektronske storitve, s katerimi želijo državljanom ponuditi novo, prijazno možnost opravljanja državnih storitev na daljavo, ki bo zmanjšala administrativne postopke.

Na stojnici Centra RS za poklicno izobraževanje boste lahko izvedeli podrobnosti o Nacionalnih poklicnih kvalifikacijah, ki ponujajo možnost ovrednotenja in potrditve spretnosti ter znanj, pridobljenih z neformalnim učenjem. Poleg tega bodo predstavili tudi Slovensko ogrodje kvalifikacij, ki predstavlja enotni sistem kvalifikacij v Republiki Sloveniji za razvrščanje kvalifikacij v ravni glede na učne izide.

Več o možnostih koriščenja evropskih sredstev lahko preberete na spletni strani: www.eu-skladi.si, za katero je pristojna Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. V njenem okviru deluje tudi Fina EU točka, ki na enem mestu nudi pomoč in podporo pri iskanju informacij o možnih virih financiranja iz EU sredstev in mednarodnih finančnih mehanizmov, sistemu in pravilih za koriščenje teh sredstev tako potencialnim prijaviteljem kot samim izvajalcem projektov.

Mladi bodo na dogodku lahko stopili v neposreden stik z delodajalci, ki nudijo štipendije, praktična usposabljanja, projektno in študentsko delo ter prvo zaposlitev. V sklopu izobraževalnega programa se bodo odvijala različna predavanja, okrogle mize ter predstavitve na temo poklicnih priložnosti za bodoče dijake in študente.

Vabljeni, da obiščete Informativo, kjer bo veliko zanimivega dogajanja in koristnih informacij, ki vam bodo pomagale pri odločitvi, kam in kako naprej!

Vstop na Informativo je brezplačen.

Vir: SPIRIT Slovenija

Podrobnosti o programu in dogajanju. 

Nazaj | Arhiv