Elektronska oddaja vlog za delovna dovoljenja za državljane Bosne in Hercegovine

08.01.2019

Delodajalci, ali veste, da lahko po novem elektronsko oddate vloge za delovna dovoljenja za prvo ali strokovno zaposlitev državljanov Bosne in Hercegovine? Elektronsko oddaja vlog za delovna dovoljenja za prvo ali strokovno zaposlitev lahko vložite na portalu e-VEM. Nekatere vloge je potrebno še vedno vložiti na upravni enoti, nekatere pa tudi preko portala eVEM oz. SPOT. Preverite ali lahko sami elektronsko oddate vlogo za delovna dovoljenja!

Na podlagi Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Svetom ministrov Bosne in Hercegovine o zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine v Sloveniji ter na podlagi Pravilnika o spremembi in dopolnitvi Pravilnika o oddaji vlog v sistem za podporo poslovnim subjektom, je od 24.12. 2018 možno, da delodajalci sami pridobijo delovna dovoljenja na podlagi elektronske vloge za delovno dovoljenje.

Zaposlitev in delo tujca

Če želite zaposliti državljana tretjih držav, mora ta imeti veljavno enotno dovoljenje za prebivanje in delo. V primeru, da želite zaposliti državljana Bosne in Hercegovine, pa potrebujete tudi delovno dovoljenje po bilateralnem sporazumu, ki se šteje kot soglasje k enotnemu dovoljenju.

Pogoji, pod katerimi, lahko delodajalec zaposli tujca ostajajo nespremenjeni in je potrebno med drugim izkazati aktivno poslovanje:

  • podjetje mora imeti v času 6. mesecev pred vložitvijo vloge najmanj enega zaposlenega za polni delovni čas, ki je vključen v obvezna socialna zavarovanja,
  • podjetje mora imeti najmanj 10.000,00 EUR na mesec prilivov iz naslova opravljanja dejavnosti v obdobju 6. Mesecev pred vložitvijo vloge, na transakcijski račun odprt v Republiki Sloveniji,
  • novo nastalo podjetje mora izkazati investicijo v višini 50.000,00 EUR.

Vir: DATA d.o.o.

Celoten članek je objavljen TUKAJ.

Nazaj | Arhiv