Izbris s.p.

31.12.2018

Zakaj je v začetku najlažje registrirati s.p. – ta, najbolj fleksibilna pravno organizacijska oblika, nudi brezplačno registracijo, doregistracijo in po potrebi je tudi izbris s.p. –ja brezplačen!

Brezplačna registracija, brezplačen izbris, brezplačne spremembe in do-registracije je samo nekaj od dejavnikov, ki naredijo status samostojnega podjetnika (s.p.) najbolj prilagodljivo in praktično pravno-organizacijsko obliko, ki jo lahko registrirate.

Ostale oblike, kot so družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.), zavod, društvo ipd. imajo vse svojevrstne dodatne zahteve ali omejitve- od zahteve po ustanovitvenem kapitalu, omejitve pri dejavnostih. Ter tudi, kjer je izbris pri s.p. –ju brezplačen, je pri večino teh pravnih oblik le-ta plačljiv.

Kaj potrebujete za registracijo s.p.?

Za samo registracijo s.p.-ja je potrebno imeti veljaven osebni dokument in davčno številko. V kolikor niste lastniki objekta, kjer bo sedež podjetja, boste potrebovali tudi overjeno izjavo lastnika objekta. Več o izjavi lastnika objekta smo že pisali v članku Kdaj potrebujete izjavo lastnika objekta?

Kaj potemtakem zahteva izbris s.p. –ja?

Izbris s.p.-ja je celo možno urediti na AJPES-u ali katerikoli SPOT točki. Vse kar je potrebno je vsaj 15 dni pred željenim datumom, ko naj bi stekel izbris s.p. –ja, oddati na AJPES obvestilo o izbrisu (lahko preko e-maila). Navodila o tem so na AJPES-ovi spletni strani.

Poleg najave za izbris s.p. –ja je potrebno vsaj 5 dni pred tem datumom na AJPES-u ali SPOT točki ali preko spletnega portala podpisati vlogo za izbris in ne pozabite odjave od prispevkov. Ta odjava od prispevkov je za polni s.p. izvedena s pomočjo M-2 obrazca. Za popoldanski s.p. boste potrebovali M-12 obrazec.

 

Izbris s.p. – kdaj mu lahko sledi ponovno odprtje s.p.?

Ko je izbris s.p. –ja izveden, lahko temu sledi tudi ponovno odprtje. Ni nobenega posebnega roka ali časa mirovanja pred ponovno registracijo –s.p.- ja.

V kolikor je šlo za prvo odprtje s.p. –ja, pazite na olajšave pri prispevkih

Če se pri odprtju s.p.-ja koristili olajšavo pri prispevkih ob prvem vpisu, pa izbris s.p.- ja pomeni da ob ponovnem odprtju te olajšave ne morete koristiti do konca, saj olajšava velja samo za prvi vpis.

Vir: DATA d.o.o.

Celoten članek je objavljen TUKAJ.

Nazaj | Arhiv