Kaj bo vaša zaobljuba za prihodnje leto? Odprtje podjetja?

11.12.2018

Vajeni smo, da ob zaključku starega leta sprejemamo zaobljube za leto, ki prihaja. Bolj se bom posvečal družini, shujšala bom in začela z rekreacijo, opustil bom kajenje, postal bom prostovoljec, ne bom več zanemarjal prijatelje, začela bom vrtnariti in še in še. Pa ste pomislili, da je lahko vaša novoletna zaobljuba tudi odprtje podjetja in začetek samostojne podjetniške poti? Ne, no morda pa le.

Kako bi se bilo smiselno organizirati, če potihem razmišljate, da bi se podali v podjetništvo?

Zagotovo je dober pristop ta, da začnete zbirati informacije in se najprej osredotočite na idejo. Kaj bi lahko počel, če bi šel na svoje? Kaj znam? Kaj me veseli? Čemu namenjam ves svoj prosti čas in si polnim »baterije« izven delovnega časa? Kakšen problem ljudem rešuje moja ideja? Je že kaj podobnega na trgu? Kdo bi naročil mojo storitev oziroma kupil moj izdelek? Preberite si članek, katera vprašanja je treba predelati, ko razmišljate o svoji podjetniški ideji – Testiranje poslovne ideje: postavite prava vprašanja.

Pripravite svoj poslovni načrt

Kaj bo vaša zaobljuba za prihodnje leto? Odprtje podjetja?S poslovnim načrtom, preverite svojo poslovno idejo. Vsak lahko napiše poslovni načrt in s tem pridobi celovit pregled nad svojo poslovno idejo. Poslovni načrt pove ali je poslovna ideja že postala poslovna priložnost. Denarni tok, ki ga izračunate v okviru poslovnega načrta pa vam pove, koliko morate prodati, da boste kot podjetnik preživeli, če zapišemo zelo preprosto. Več informacij v prispevku Spravi idejo v poslovni načrt.

Izbrati je potrebno ustrezno obliko podjetja

Po pripravi poslovnega načrta, je potrebno izbrati ustrezno obliko podjetja, ki vam bo omogočala optimalno poslovanje na trgu. Zagotovo že veste, da v Sloveniji obstajajo SPOT (VEM) točke, kjer se lahko hitro, enostavno in brezplačno registrirate kot samostojni podjetnik (s.p.) ali pa odprete družbo z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). To sta hkrati dve najbolj pogosti obliki podjetja, ki jih ustanavljajo bodoči podjetniki. Katero obliko podjetja izbrati, je odvisno od več dejavnikov.

Subvencije za zagon podjetja

Bodoče podjetnike vedno zanima ali so na voljo kakšna sredstva, ki bi jim pomagala na začetku podjetniške poti. Tisti, ki razmišljate o odprtju s.p., boste lahko prvo leto poslovanja uveljavljali 50% nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znotraj skupnih socialnih prispevkov. Drugo leto bodo ti prispevki nižji za 30%. Vendar to ugodnost lahko uveljavljajo le tisti, ki se bodo prvič registrirali kot samostojni podjetnik. Pregledati je potrebno tudi, katere programe subvencioniranja začetka podjetniške poti nudi Zavod RS za zaposlovanje.

Vir: DATA d.o.o.

Celoten članek je objavljen TUKAJ. 

Nazaj | Arhiv