Poslovna enota ali podružnica?

19.10.2018

Poslovna enota ni podružnica. Poslovna enota je del družbe, ki na istem ali drugem naslovu opravlja različno ali isto dejavnost kot matična družba.

Poslovna enota se vpiše v Poslovni register Slovenije. Postopek za njen vpis lahko enostavno opravite na VEM točki Data. To podjetnik lahko stori takoj ob ustanovitvi podjetja, poslovno enoto pa lahko prijavi tudi naknadno.

Celoten postopek ustanovitve s. p. in d. o. o.  vam predstavimo na brezplačnem skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja. Na njem boste izvedeli tudi, kako na prijaviti poslovno enoto.Kako se poslovna enota vpiše v register?

Poslovna-enota

Če ste ustanovili podjetje s sedežem v Mariboru in bi radi svoje poslovanje razširili denimo še v Celje, lahko na VEM točki Data prijavite poslovno enoto. Poslovna enota nima uradnega statusa, nima svojega uradnega imena, niti svojega zastopnika. Prav tako poslovna enota ne more samostojno opravljati poslov.

Kljub temu pa mora biti poslovna enota vpisana v Poslovni register, ki ga vodi Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Prijavo za vpis vloži zastopnik matične družbe na točki VEM Data. Medtem ko bo samostojni podjetnik za to potreboval Izjavo lastnika objekta, kjer bo poslovna enota, direktor oziroma zastopnik d. o. o. ne potrebuje ničesar. Potreben je le njegov podpis. Podjetnik se seveda lahko odloči, da izpolnjeno prijavo za prijavo poslovne enote sam pošlje izpostavi Ajpesa po pošti.

Podružnica lahko samostojno posluje

Če pa se odločite, da boste dali poslovni enoti uradni status, morate sprejeti sklep o ustanovitvi podružnice. Poslovna enota se torej razlikuje od podružnice. Ta se vpiše v sodni register, o njenem vpisu odloča pristojno sodišče. ima svojega zastopnika in lahko samostojno opravlja posle.Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj? Informacije o pravih prvih korakih v poslovanju delimo na seminarju Podjetnik sem – kaj pa zdaj?.

Vir: DATA d.o.o.

Celoten članek je dostopen TUKAJ

Nazaj | Arhiv