Poostren nadzor v času “veselega decembra”

14.12.2017

Finančna uprava RS (Furs) tudi ob koncu leta ne bo počivala. Inšpektorji namreč napovedujejo poostren nadzor predvsem v dejavnosti gostinstva, pri prodaji na stojnicah ter pri organizaciji javnih prireditev.

Poostren nadzor na sejmih in javnih prireditvah

Podobno kot v preteklih letih, Furs v decembru izvaja poostren nadzor predvsem v dejavnosti gostinstva, sejmov, stojnic, glasbenih in drugih prireditev.

Posebno pozornost bodo inšpektorji posvetili javnim prireditvam. Izvajali bodo preventivne aktivnosti pri izbranih zavezancih, organizatorjih prireditve, katerih namen je seznanitev organizatorja z zakonskimi obveznostmi iz nadzornih pristojnosti finančne uprave ter izvedbo neposrednih nadzorov na sami javni prireditvi.

V prazničnem decembru pa morate biti še posebej pozorni tudi vsi, ki prodajate na sejmih. Prodaja na stojnicah mora biti ustrezno urejena – inšpektorji bodo pozorni na izdajanje računov in delo na črno. Zato ne spreglejte prispevka Prodaja na stojnici: Kdo vam lahko pomaga pri delu?.

poostren nadzor

Prav tako pa ne pozabite na ustrezno registracijo dejavnosti. Če želi samostojni podjetnik (s.p.) prodajati na stojnici, mora imeti registrirano ustrezno dejavnost. Registracija podjetja se sicer lahko brezplačno opravi na VEM točki Data.

Na stojnici pa lahko prodaja tudi zaposlena oseba, ki ima odprt popoldanski s.p. ali oseba, ki ima priglašeno osebno dopolnilno delo.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Vedno manj ugotovljenih kršitev cvetličarjev, vrtnarjev, svečarjev in vulkanizerjev

Furs je v oktobru in novembru izvajal poostren nadzor pri cvetličarjih, vrtnarjih, svečarjih in vulkanizerjih. Ugotavljajo, da je kršitev vsako leto manj, kar pomeni, da so njihove akcije uspešne.

Poostren nadzor je bil sicer usmerjen predvsem na kontrolo izdajanja in davčnega potrjevanja računov ter dela in zaposlovanja na črno.

Izvedli so 263 nadzorov cvetličarjev, vrtnarjev in svečarjev in pri tem ugotovili 18 kršitev (6,8 %). Pri vulkanizerjih pa so inšpektorji opravili 315 nadzorov in ugotovili 15 kršitev kršitev (4,8 %).

“Pri zaposlovanju na črno je najpogostejša ugotovljena kršitev opravljanje dela brez ustrezne pogodbe o zaposlitvi. Pri izdajanju in davčnem potrjevanju računov se najpogosteje ugotavlja izdajanje računov, ki ne vsebujejo vseh predpisanih podatkov,” so še zapisali na Fursu.

 Vir: DATA d.o.o., Dominika Ahačič

Celoten članek je dostopen TUKAJ

Nazaj | Arhiv