Poslovna ideja: Katere so najpogosteje registrirane dejavnosti?

12.07.2017

Se zanimate za ustanovitev podjetja, pa niste prepričani, če bo vaša poslovna ideja uspešna? Ste morda med tistimi, ki jih mika samozaposlitev, a prave poslovne ideje še nimajo? Morda vam utegne koristiti seznam desetih najpogosteje registriranih podjetniških dejavnosti na VEM točki. S čim se torej najpogosteje ukvarjajo slovenski podjetniki?

Poslovna ideja je temelj vsakega posla. Nekateri jo težko najdejo, spet drugi jih imajo na pretek. V splošnem velja, da iz opazovanja oziroma doživljanja nekega problema, ki potrebuje (drugačno) rešitev, izhaja odlična poslovna ideja. Ko jo posameznik ima, se lahko odloči za ustanovitev podjetja.

Registracija podjetja lahko poteka prek spletnega portala eVEM, postopek pa lahko enostavneje in s pomočjo referenta opravite na VEM točkah. Prednost fizične točke VEM je prav prisotnost izkušenega referenta oziroma svetovalca, ki vas vodi skozi aplikacijo e-VEM in sproti poskrbi, da so vse stvari ustrezno izpolnjene in morebitna vprašanja razjasnjena.

Katere so najpogosteje registrirane dejavnosti na VEM točki Data?

  • IT storitve
  • poslovno svetovanje
  • arhitektura
  • trženje, marketing
  • projektiranje, inženiring
  • gradbeništvo in storitve
  • trgovina in storitve
  • poslovanje z nepremičninami
  • oddajanje zasebnih sob gostom
  • osebne storitve (za nego telesa, masaže, osebni trener, različne vadbe …)

Dejavnosti, ki jih podjetniki lahko v Sloveniji opravljajo, so zapisane in razvrščene v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SDK 2008). Na prvi pogled gre za zapleten dokument, zaradi katerega marsikdo obupa, njegova poslovna ideja pa ostane neuresničena. A skrbi so odveč! Referenti VEM točke Data vam bodo namreč pri registraciji podjetja pomagali izbrati ustrezne dejavnosti iz SKD. Pomembno je, da zna bodoči podjetnik le povedati, s čim se bo ukvarjal v svojem podjetju. Tako mu bo referent lahko svetoval pri izboru in vpisal ustrezne dejavnosti.

poslovna ideja

Poleg tega bo referent podjetnika opozoril, če za izbrane dejavnosti obstajajo kakšni posebni pogoji, na katere ne sme pozabiti pred začetkom opravljanja dejavnosti. Pri tem so podjetniku na voljo tudi izkušeni pravniki, ki mu bodo ne le svetovali pri pogojih za opravljanje dejavnosti, ampak tudi pomagali pri ustreznem pridobivanju in shranjevanju dokumentacije. Poleg tega v podjetju Data nudimo tudi računovodske storitve.

V kakšni obliki lahko vaša poslovna ideja zaživi?

Preden vaša poslovna ideja zaživi, se morate odločiti, kakšno obliko podjetja boste registrirali. Najpogostejši obliki podjetij sta s. p. in d. o. o..

Medtem ko je s. p. fizična oseba, ki nase prevzema več odgovornosti (za poslovanje svojega podjetja namreč odgovarja s celotnim svojim premoženjem), je d. o. o. pravna oseba, ki s svojim premoženjem ne odgovarja (odgovarja s kapitalom podjetja). Poleg tega je za ustanovitev d. o. o.treba vplačati ustanovni kapital v višini najmanj 7.500 €. Za ustanovitev s. p. pa ustanovni kapital ni potreben.

Vse ostale razlike med navedenima oblikama podjetij pojasnjujemo na brezplačnem seminarju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja, na katerem boste izvedeli tudi, kako poteka sam postopek ustanovitve podjetja.

Vir: DATA d.o.o., Dominika Ahačič

Nazaj | Arhiv