Odgovori na najpogostejša vprašanja upnikov v zvezi s stečajem

18.01.2012

V častniku Finance so 17.1.2011 objavili odgovore na najpogostejša vprašanja glede sodelovanje s podjetjem v stečaju.

1. Kako vem, da je podjetje, ki mi dolguje, v stečaju?
V večini primerov o tem, da se je zoper vašega dolžnika začel stečajni postopek, ne boste obveščeni. To pomeni, da morate sami preveriti (še posebej, če je dolg velik), ali ni bil zoper vašega dolžnika začet stečajni postopek, in sicer na spletni straniAJPES.

2. Kaj storim, če je moj dolžnik v stečaju?
Če je dolžnik, do katerega imate odprte terjatve, v stečaju, morate te terjatve prijaviti sodišču, ki vodi postopek. Če terjatev ne prijavite, propadejo in niso nikoli poplačane.

3. Kako prijavim terjatve v stečajno maso?
Terjatve prijavite tako, da na okrožno sodišče, ki vodi stečajni postopek, pošljete dokument, v katerem so vaši podatki, ter navedene in opisane terjatve - Prijava terjatev v stečajnem postopku. Ta dokument lahko izdelate tudi prek posebnega e-obrazca.

4. Koliko znaša sodna taksa za prijavo terjatev?
Z novelo zakona o sodnih taksah (ZST-1), ki je začela veljati 1. januarja 2011, so bile sodne takse za prijavo terjatev v insolventnih postopkih odpravljene.

5. Kje dobim podatke za izpolnitev prijave?
Podatke, ki jih potrebujete, da prijavite svoje terjatve (sodišče, ki vodi zadevo, opravilno številko, datum izdaje sklepa ...), najdete na spletni strani AJPES.

6. Podjetje, ki je v stečaju, je še vedno vpisano kot lastnik stanovanja v zemljiški knjigi. Kaj zdaj?
Če zasledite, da je podjetje, od katerega ste kupili stanovanje oziroma kako drugo nepremičnino (pogosto so to gradbena podjetja), zašlo v stečaj, je najprej priporočljivo preveriti, ali ni to podjetje morebiti še vedno vpisano v zemljiški knjigi kot lastnik. To preverite z zemljiškoknjižnim izpiskom. Če je v tem navedeno, da je podjetje še vedno lastnik vaše nepremičnine, je zelo priporočljivo, da na sodišče, ki vodi stečajni postopek, pošljete prijavo izločitvenih pravic v stečajnem postopku, skupaj z vsemi dokazi (darilna, prodajna pogodba ...), s katerimi sodišču dokazujete, da ste dejansko vi lastnik nepremičnine. Če tega ne storite, je povsem možno, da se bo vaša nepremičnina znašla v stečajni masi tega podjetja.

7. Dolžnik je bil predhodno v prisilni poravnavi. Svoje terjatve sem že prijavil v postopku prisilne poravnave. Jih moram tudi v stečaju?
Ne. Če ste terjatve že prijavili v postopku prisilne poravnave, ki ni uspela in se je začel stečajni postopek, vam zdaj terjatev ni treba znova prijavljati. Morate pa jih prijaviti, če ji niste prijavili v prisilni poravnavi.

8. Kaj, če prijavim terjatve, a je stečajne mase premalo, da bi bil moj dolg poplačan?
Če svoje terjatve prijavite v stečajno maso, a iz nje niste nikoli poplačani, se vam te terjatve (del terjatev, ki ne dobite poplačane), štejejo kot davčno priznan odhodek. Vendar pa se vam neplačane terjatve štejejo kot odhodek, le če terjatve prijavite v stečajno maso.

Vir in informacije: Finance, 17.1.2012, www.finance.si

Nazaj | Arhiv