Abrahamov ključ 2016: Za odgovorno prihodnost

Ključni nosilci projekta: 
Andrej Orožen, vodja generacije 
Peter Uršič

Najpomembnejši dosežki: 
Dobrodelna akcija stopimo skupaj za Benjamina
Zasaditev hruškovega drevoreda dvorca Dol pri Ljubljani

Zgodba o poti k odgovorni prihodnosti:
Skrbništvo nad ključem velikih vrednot je letošnja generacija prevzela 12. januarja 2016 na Polšniku, v vasi, ki si je s svojimi izvirnimi vizijami že prislužila nagrado Evropskega združenja za razvoj podeželja in obnovo vasi ARGE »Na sledi prihodnosti«.

Generacija 1966 je projekt ponesla iz Srca Slovenije v Zasavje, kjer sta se pod vodstvom Andreja Orožna organizirala dva dogodka. Sodelovanje na Golažijadi v Rimskih Toplicah, kjer so se različne skupine predstavile v mojstrstvu kuhanja golaža in pohod na Kopitnik, ki se je pričel v Turju, nadaljeval do koče na Kopitniku s traktorji in peš na vrh in nazaj do izhodiščne točke. Skozi dogodka se je spoznavala  generacija, ki je razmišljala o mladih. Kako  jih je potrebno učiti inovativnega vodenja je voditelj pokazal z ustanovitvijo podjetniškega inkubatorja Katapult, ki je nastal v podjetju Dewesoft tudi s pomočjo Andrejevega poslovnega partnerja Jureta Kneza.

V dobrodelnosti, ki se je odvijala v Dolskem pa je veliko vlogo odigral Peter Uršič. Kot soorganizator dobrodelne slikarske razstave in koncerta je pomagal zbirati sredstva za Benjamina Hribernika iz Laz pri Dolskem, ki se pogumno bori z neozdravljivo živčno-mišično boleznijo. Umetniki, ki so podarili svoja dela so bili: Sonja Škvarča, Marjana Drčar, Marija Janjič, Tatjana Panić, Andrej Bučar, Marjan Lavtar ter člani likovne sekcije KUD Dol pri Ljubljani: Bojana Gajšek, Mojca Godec, Marija Kosec Bratun, Andreja Žnidaršič, Aleš Žnidaršič, Miloš Čič, Igor Marolt, Jure Moder in Renata Grmovšek. Na koncertu, ki je potekal pod okriljem društva misijonarja dr. Janeza Janeža so sodelovali: Nataša Madjar, Peter Vode, Trio Utrip, S.O.S. Kvintet, Klemen in Blaž, MPZ Sv. Helena, Senožeški tamburaški orkester, harmonikarski orkester Pustotnik in Folklorna skupina TD Dolsko.

Dogodek, ki je še  zaznamoval to generacijo abrahamov, pa je bilo sajenje hruškovega drevoreda pri dvorcu Lustall v Dolu pri Ljubljani. ''Drevored sožitja'', kot so ga poimenovali, je zasajen med paviljoni in kapelico. Dvorec Dol je v svojih časih služil kot dom rodbini Erbergov. Otvoritev in blagoslov drevoreda je opravil dolski župnik g. Grebenc, nagovor o zgodovini dvorca dr. Viktor Grilc in lastnica dela posestva in dvorca ga. Lučka Leskovic. Za pokritje stroškov so poskrbeli donatorji. Abrahami pa so ob tej priliki zbrali finančne prispevke, ki so jih podarili za terapije Ani Ravnikar iz Beričevega, ki se bori s hudo boleznijo. 

Lahko rečemo, da je bilo to leto mnogih priložnosti.

Fotogalerija: